| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Sessió: Propietat intel·lectual i drets d'autor

Page history last edited by Esther Franch 13 years, 5 months ago

Coordinador: Esther Franch

 

Paraules clau: drets d'autor, Creative Commons, Copyleft, propietat intel·lectual

 

Descripció de la sessió: Les noves formes de creació, transmissió i difusió de continguts culturals derivats de les noves tecnologies posen de manifest les limitacions de les fórmules clàssiques (copyright) de protecció de la propietat intel·lectual. Noves propostes (Copyleft, Creative Commons...) obren esclextes innovadores que intenten donar resposta a noves demandes socials. Tanmateix es qüestiona socialment el reconeixement de la propietat intel·lectual i el pirateig creix sense aturador. Cal un debat profund i realista per proposar nous esquemes de convivència entre els reconeixements dels drets d'autoria i les noves demandes socials.

 

RESUM DE LA SESSIÓ 

Vam parlar i debatre no solamente sobre les noves formes de remuneración dels drets d’autor, sinó també sobre com el digital ha fet canviar moltes altres clàusules dels contractes de drets d’autor (durada més curta, desaparició de l’exclusivitat i del concepte de territorialitat,…)

 

Autors presents a l'auditori van preguntar si encara té sentit que l’editor existeixi i els editors van exposar les diferents raons: es necessita algú que discrimini i seleccioni per a fer arribar al públic el que té més qualitat, algú que conegui el marketing i que contribueixi a donar visibilitat en aquest univers infinit que és Internet, ja que l’escriptor, tot i comptar amb les xarxes socials, no ho pot fer tot. L’editor a més promou les gran obres col.lectives per les que es necessita formar un equip, tot i experiències com la wikipedia al darrera hi ha la wikimedia foundation que recull fons per a poder mantenir-la i estableix un cert control sobre el que es publica. Per altra banda l’editor defensa els drets de l’autor, ja que n’és el cessionari i serà qui per la via judicial lluitarà contra les usurpacions de tercers.

 

També vam discutir sobre el perill d’un cert monopoli en la comercialització tot i que en el nostre país de moment no és tan fort (Google Editions, Apple, Amazon,...) i com la part més forta preten imposar el preu de venda de l’e-book (cas d’Amazon) i l’existència o no de DRM.

Sovint interessos aliens al món del llibre, com els de les companyies telefòniques o els fabricants de dispositius tecnològics han marcat la direcció del procés de digitalització i els autors i editors ens hem vist arrossegats, tenint la sensació de que no controlem en absolut el que serà el nostre futur per ara incert amb aquesta gran varietat de formats i de fòrmules de negoci. Tot això és a l’hora engrescador, amb tants camins diferents per escollir, però també atemoritzador: ens estarem equivocant i estarem anant cap a una via que no serà la que predomini? No podem invertir en tot, així que cal escollir, però tenim el dret a provar i a equivocar-nos. Els errors poden ser cars, però si no provem i anem tantejant diferents experiències digitals, ens arrisquem a no tenir presència en un futur.

 

Els drets d’autor estant en procés de canvi, però no haurien de desaparèixer, ja que sense ells la creació no té sentit més que per a qui no depen d’aquesta feina per viure. Si escriure esdevé només un hobby practicat a estones, es pot excel.lir en camps com en la literatura? És una pregunta pel futur, si l’editor desapareix i l’escriptor professional també per que no pot viure de la seva feina cap a on anem? Seran les grans companyies tecnològiques els nous mecenes? I a qui premiaran? Només als que afavoreixin els seus interessos? Anem cap a un pensament únic?

 

La discussió donava per més d’una hora és clar, així que espero que l’any vinent poguem tornar a parlar-ne!

 

 

Comments (3)

Esther Franch said

at 9:30 pm on Oct 21, 2010

Esther Franch said

at 9:44 pm on Oct 21, 2010

Una altra qüestió a debatre: el repartiment dels ingressos, els royalties dels e-books han de ser en un percentage més alt pels autors, però de quant? Podrem pagar els editors en un futur quan només publiquem l'e-book i haguem d'amortitzar totes les despeses (traducció, disseny, correcció, fotos, conversió a diferents formats, marketing,..) percentatges que estàn per damunt del 20 o del 30%? Anirem aleshores a un esquema de revenue share. Compartirà l'autor el risc amb nosaltres, mentre que fins ara era només l'empresa editorial la que el soportava?

Esther Franch said

at 9:37 pm on Oct 21, 2010

Parles de pirateig i amb raó, som el sisé país del món en descarregues il.legals. Potser són massa indulgents aquí les lleis? Perquè no seguir l'exemple francès o alemany on a qui sistemàticament es baixa continguts de manera fraudulenta li tallen l'accès a Internet, però ha de seguir pagant? Perquè aquí les autoritats no imposen mesures d'aquest tipus?

You don't have permission to comment on this page.