| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Sessió: Lectura i eines 2 0 Experiència de Biblioteques de Barcelona

Page history last edited by Anna Broll 13 years, 5 months ago

FacebookSpotify De la Biblioteca vapor VellEls futurs de la biblioteca pública

 

Coordinador: Anna Bröll (Biblioteques de Barcelona)

 

Paraules clau: biblioteca pública, continguts digitals, e-llibres, participació d'usuaris, catàleg en línia, difusió, lectura, web 2.0, xarxes socials

 

Objectius:  La irrupció de les xarxes socials i dels nous suports digitals de lectura plantegen nous reptes per a les biblioteques públiques: oferir nous serveis en funció de la demanda tecnològica  que tenen els usuaris de les biblioteques o bé avançar-se a futures necessitats, són dos objectius de Biblioteques de Barcelona; objectius que determinen el treball de desenvolupament de les noves eines d’interacció social entre els usuaris i les biblioteques i de noves maneres d’enfocar la difusió de l’exercici lector.

 

Com agermanar la lectura i les eines 2.0? Com donar cabuda als e-readers a la biblioteca pública?  Com facilitar la interacció dels usuaris de les biblioteques en el catàleg bibliogràfic? Com fer recomanacions de lectura a través d'un blog?, o com fer-nos presents a les xarxes socials.

 

Aquesta sessió pretén oferir una panoràmica de les principals accions que Biblioteques de Barcelona ha treballat en el cap de la lectura i les eines 2.0 i reflexionar sobre com s’enfrontaran les biblioteques de la ciutat al desafiament constant que planteja l’evolució tecnològica en els nous suports de lectura i en la gestió de la informació.

 

 

www.bcn.cat/biblioteques 

 

RECOMANATS

 

Libros y redes sociales en el Hay Festival Segovia 2010

Els futurs de la biblioteca pública

 

Resum de la sessió 

 

 

Paper de les biblioteques en el nou entorn digital

 

Les biblioteques públiques -després d’una llarga tradició en gestió de continguts en format paper- es plantegen el seu posicionament i el seu paper en aquest nou entorn digital.

 

Els avenços tecnològics, la rapidesa en les comunicacions, les possibilitats de creació, publicació i difusió de continguts digitals, les demandes dels usuaris, l’accés al coneixement i tot l’univers de noves i infinites possibilitats que se’ns obren en aquesta època de transició entre el món analògic que havíem conegut fins ara i el món digital en el que estem immersos, ens obliguen a posicionar-nos i a definir el nostre paper per tal de mantenir el nostre protagonisme com a portes d’accés al coneixement i a la cultura i com agents promotors de la lectura.

 

Per altra banda, la rigidesa de les organitzacions públiques, les resistències internes al canvi, la poca capacitat d’innovació i lideratge en un entorn tant competitiu i en el que projectes com google, youtube, wikipèdia ...estan donant serveis que tradicionalment s’oferien a les biblioteques- i tot això sumat a les dificultats d’adaptació ràpida al nou entorn canviant- fan que el repte de les biblioteques públiques per mantenir un cert lideratge sigui encara més gran.

 

En aquest nou entorn sembla clar que podem desenvolupar el nostre paper de seleccionadors de continguts digitals de qualitat, una mena de “ llocs de confiança” a on els usuaris puguin estar segurs de la qualitat de la informació allí ressenyada.

També podem arribar a tenir un paper determinant en la creació de continguts digitals locals i com a propiciadores de creació de continguts per part dels usuaris amb la posada en funcionament de plataformes que ofereixin eines pensades amb aquest objectiu.

 

I sobretot podem tenir un paper molt important en “crear comunitat”, afavorir la trobada entre els nostres usuaris, afavorir l’intercanvi de coneixement i d’experiències lectores, una mena de plataforma a on els comentaris dels usuaris puguin ser llegits per altres usuaris. I que aquest comentaris es puguin recuperar també com a unitats independents.

 

Enriquir les lectures i fomentar la creativitat, la lectura crítica, la lectura col·lectiva.

 

Com agermanar la lectura i les eines 2.0?

 

Utilitzant els blocs i les xarxes socials per a fer difusió de les col·leccions i compartir lectures amb els nostres usuaris, fent que els usuaris prenguin protagonisme i no siguin només simples espectadors. Fomentar la interacció, la creació de nous continguts, el diàleg.

Va sorgir el concepte de  llibres enriquits, que ha de possibilitar el poder subratllar i relaitzar anotacions, veure i accedir les pròpies notes i les d’altres usuaris, compartir opinions a les xarxes socials, incloure vídeos, àudios, geolocalitzacions, imatges...

 

La tercera generación de dispositivos móviles transformarà el concepto de lectura tradicional

Facebook se asocia con script para compartir lectura en la red

Comentari de Beth Llodrà al seu blog Identitat i reputació digital

 

Com donar cabuda als e-readers a la biblioteca pública? 

 

De moment a les biblioteques públiques catalanes i espanyoles no existeixen serveis relacionats amb el préstec de llibres electrònics (e-books), bàsicament perquè no hi ha plataformes destinades al préstec de llibre electrònic com podria ser el cas d’Overdrive a les biblioteques americanes.

 

En el nostre entorn només hi ha experiències amb clubs de lectura i amb el préstec de dispositiu lector de llibre electrònic (e-reader) i continguts (e-books)

 

Biblioteques de Barcelona. Club de lectura amb e-reader

Fundación Germán Sánchez Ruipérez.Territorioebook

Préstec de dispositius electrònics amb continguts en català a les biblioteques públiques

 

Com facilitar la interacció dels usuaris de les biblioteques en el catàleg bibliogràfic?

 

Els catàlegs en línia haurien de permetre els comentaris dels usuaris i la recuperació d'aquests comentaris.

 

En el cas del catàleg Aladí només es permet la valoració o puntació dels documents, però encara no s’ha activat la funcionalitat de fer comentaris que incorpora Millennium.

 

En aquest sentit va quedar clar que estem lligats a les decisions que es prenguin des de la Diputació de Barcelona, però que no és un aspecte en el qual podem decidir directament les Biblioteques de Barcelona.

 

Com fer recomanacions de lectura a través d'un bloc?

 

Hi ha moltes experiències de blocs de biblioteques en el camp de recomanacions de la lectura i de participació en clubs de lectura que es complementen les trobades presencials amb els comentaris en entorns virtuals.

 

No sembla que especialitzar-nos en les recomanacions de novetats sigui una bona opció, ja que existeixen moltes iniciatives en el món editorial i de llibreries que ja fan aquesta feina i la fan bé.

 

Més encertat seria fer recomanacions per promoure les nostres col·leccions, seguint el model del concepte de promocionar la “long tail” o “llarga cua”.

 

Una altra opció seria com a suport als clubs de lectura tradicionals

 

Club de lectura virtual. Bibliotecas A Coruña

 

Com fer-nos presents a les xarxes socials.

 

Les biblioteques han d’estar presents a les xarxes socials obrint perfils i pàgines per tal de mantenir contacte amb els usuaris en entorns més informals i amb l’objectiu de promocionar i donar a conèixer les activitats, els serveis i les col·leccions de les biblioteques. A més d’oferir un espai de comunicació més informal amb els usuaris, que fomenti la seva participació i la generació de comentaris.

 

També és important que les pàgines web i altres entorns virtuals de les biblioteques , permetin als usuaris compartir aquests continguts en les seves xarxes socials com ara facebook, twitter, delicious, etc...

 

Biblioteques de Bacelona al Facebook

Biblioteques de Barcelona al Twitter

Web de Biblioteques de Barcelona amb continguts per compartir a les xarxes socials

 

Comments (4)

Óscar Carreño said

at 1:04 pm on Oct 7, 2010

Óscar Carreño said

at 2:55 pm on Oct 7, 2010

Hola Anna,

Com molt bé saps, el passat mes d'abril varem iniciar una experiència pilot mitjançant un club de lectura amb e-readers.
Els mitjans es va mostrar molt interessants pel tema.

Adjunto els enllaços amb els talls de l'informatiu de BTV i el Telenotícies vespre de TV3

http://www.tv3.cat/videos/2968670
(minut 32.30)

http://www.btv.cat/alacarta/player.php?idProgVSD=8936
(minut 15.00)

L'experiència ens permet preguntar-nos per temes com si l'utilització dels nous suports digitals de lectura canviaran els hàbits
lectors? si modificaran la relació lectura-temps / lectura-espai? o per com s'adaptaran les biblioteques a aquests possibles canvis?
Un seguit de preguntes per començar...


teresa said

at 10:31 pm on Oct 15, 2010

Personalment m'agradaria debatre sobre si les biblioteques podem liderar aquest canvi d'hàbits lectors avançant-nos a les necessitats dels usuaris, o be hem d'esperar a veure com evoluciona el mercat, tant de les plataformes de comercialització,com el desgavell actual de dispositius i estàndards. Una altra questió és a quin públic volem/podem adreçar aquesta oferta, als nadius digitals?, als immigrants digitals?... més preguntes!

Anna Broll said

at 11:53 am on Oct 20, 2010

Jo diria que hem de fer una mica de tot, és a dir, estar al dia de com evoluciona el mercat, les plataformes, etc el que jo anomenaria "tendències", però també avançant-nos a les necessitats dels usuaris i oferir-los un servei de valor afegit. Pel que fa
als públics cal tenir en compte que els nadius digitals dominen les tecnologies però els podem aportar valor amb recomanacions, seleccions d'informació, expertesa...

You don't have permission to comment on this page.